Strona główna
Zdrowie
Tutaj jesteś

Dieta cukrzycowa w ciąży – cenne porady i wskazówki

19 sierpnia 2022 dieta cukrzycowa w ciąży


Ciąża jest bardzo szczególnym okresem dla każdej kobiety. Niestety w wielu sytuacjach bywa ona również bardzo wymagająca dla organizmu przyszłej mamy. Najczęściej występującymi powikłaniami metabolicznymi w czasie ciąży jest cukrzyca, dlatego też tym bardziej warto dowiedzieć się o niej nieco więcej.

Jakie są główne czynniki ryzyka cukrzycy?

Głównymi czynnikami ryzyka cukrzycy ciążowej jest nadwaga/otyłość, nadciśnienie tętnicze oraz wiek matki (przekroczenie 35 roku życia). Pamiętać należy także o tym, że cukrzyca typu 2 jest dziedziczona. Dlatego też szczególną ostrożność powinny zachować kobiety, które w w najbliższej rodzinie mają osoby zmagające się z cukrzycą. Ciąża, jak powszechnie wiadomo wyróżnia się zdecydowanie wyższym poziomem insuliny. Aby uniknąć problemów zdrowotnych koniecznie należy zapewnić odpowiednią podaż poszczególnych składników odżywczych dla płodu. Do cukrzycy ciążowej dochodzi wtedy, gdy komórki trzustki nie dostosowują się do wymagań metabolicznych.

Jak wygląda dieta cukrzycowa w ciąży?

Dieta w ciąży ułożona jest w taki sposób, aby w pierwszej kolejności zaspokoić wszystkie potrzeby rozwijającego się płodu. Dzięki odpowiedniej diecie możliwe jest także utrzymanie niskiego stężenia glukozy we krwi. Jeżeli chodzi o dzienne zapotrzebowanie kaloryczne, to w dużym stopniu zależy ono głównie od masy ciała oraz wzrostu ciężarnej kobiety. Warto zwrócić uwagę również na wiek i aktywność fizyczną. Przyrost masy ciała powinien wynieść od 8 do 12 kg. Dieta w ciąży powinna opierać się na sześciu posiłkach, które przyjmowane są w regularnych porach. Pamiętać należy o tym, ze bardzo ważną rolę odgrywa posiłek spożywany pomiędzy godziną 22.00 a 22.30. Ostatni posiłek powinien zawierać ok. 25g węglowodanów złożonych, dzięki którym można rozwiązać problem z hipoglikemią nocną.

Co warto jeść przy cukrzycy ciążowej?

Jeżeli chodzi o podstawowe źródło drogocennych węglowodanów, to najlepiej postawić na produkty o dość niskim indeksie glikemicznym. Godne polecenia jest przede wszystkim pieczywo razowe, ryż brązowy, otręby, makaron pełnoziarnisty, czy też gruboziarniste kasze. Dieta cukrzycowa w ciąży powinna być całkowicie pozbawiona cukrów prostych. Z praktycznego punktu widzenia oznacza to, aby zrezygnować z soków owocowych, słodzonych napojów, słodyczy i przetworów owocowych (dżem, miód). Cukier w czasie ciąży sprzyja nadwadze i otyłości. Spożycie dużej ilości cukru sprzyja także rozwojowi cukrzycy ciążowej. Jeżeli chodzi o sztuczne środki słodzące to są one jak najbardziej dozwolone. Zrezygnować należy jedynie z sacharyny. Dieta cukrzycowa w ciąży powinna być także bogata w białko. Do codziennego jadłospisu warto dodać chude mięsa, twarogi, czy też ryby. Tłuste mięsa, wędliny i sery należy omijać szerokim łukiem. Dietetycy zalecają świeże warzywa. Godne polecenia są przede wszystkim niskowęglowodanowe warzywa. Mowa tutaj między innymi o sałacie, pomidorach, marchwi, ogórkach i szparagach. Kobiety z cukrzycą powinny skorzystać nie tylko z pomocy lekarza, ale również z pomocy doświadczonego dietetyka, który pomoże w ułożeniu diety.

Redakcja yasinisi.pl

Jesteśmy ekspertami w dziedzinie pielęgnacji i urody. Dzielimy się naszą wiedzą i doświadczeniem w niniejszym blogu.

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Sekrety zdrowego włosa – jak dieta i styl życia wpływają na Twoje kosmyki
Jakie produkty spożywcze wspierają zdrowie jelit – naturalne i łatwo dostępne źródła błonnika
Detoksykacja organizmu

Jesteś zainteresowany reklamą?

Detoksykacja organizmu